نقش هیأت‌های مذهبی در پیشرفت اقتصادی (مطالعه موردی 1396- 1401)

حمزه معلی / دانشجوی دکتری اقتصاد اسلامی موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) moalla57@yahoo.com
سید کاظم رجایی رامشه / استادیار گروه اقتصاد موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) rajaee95@chmail.ir
علی جابری / استادیار گروه اقتصاد موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) ali_jaberi2@yahoo.com
چکیده
هرچند مأموریت اصلی هیأت‌های مذهبی ترویج شعائر و فرهنگ اهل‌بیت (ع) است، این نهاد اسلامی کارکردهای اقتصادی در مسیر پیشرفت اقتصادی جامعه اسلامی نیز دارد. در این تحقیق با استفاده از روش تحلیلی به بررسی نقش هیأت‌های مذهبی در پیشرفت اقتصادی می‌پردازیم.  در این مطالعه رفتار 50 هیأت مذهبی بین سال‌های 1396 تا 1401 بررسی شده است. یافته‌های تحقیق نشان می‌دهد که هیأت‌های مذهبی با تقویت و تثبیت ارزش‌های متعالی همانند عدالت‌باوری، صبر و بردباری، مقاومت و ایستادگی، حفظ عزت و حریت و آزادگی، موجب ایجاد فرهنگ جهادی و در نتیجه تغییر رفتارهای اقتصادی در راستای پیشرفت اقتصادی جامعه می‌شوند. کمک هیأت‌های مذهبی به تحول در ساختارها و ایجاد نهادهای محرک پیشرفت اقتصادی، بخشی دیگر از کارکرد آنها را تشکیل می‌دهد. هیأت‌های مذهبی با تشکیل نهادهایی مانند صندوق قرض‌الحسنه، موسسه‌های خیریه، گروه جهادی و اشتغال‌زایی به افزایش سرمایه‌گذاری، کاهش بیکاری، افزایش درآمد، ایجاد رشد اقتصادی، کاهش نابرابری و فقر و درنتیجه پیشرفت اقتصادی کشور کمک می‌کنند. این کارکرد نتیجه تربیت توحیدی است که در این نهاد مذهبی صورت می‌گیرد.
کلیدواژه‌ها: هیأت مذهبی؛ نمادهای عاشورائی؛ پیام و محتوای عاشورائی؛ تربیت توحیدی؛ حرکت جهادی؛ پیشرفت اقتصادی.