بازارهاي مالي

warning: Creating default object from empty value in D:\WebSites\nashriyat.ir\modules\taxonomy\taxonomy.pages.inc on line 33.

مشروعيت درآمدزايي «ريسک و مخاطره» در بازارهاي مالي از ديدگاه فقه اماميه

سال چهارم، شماره اول، پياپي هفتم، پاييز و زمستان 1391، ص 115 ـ 141
Ma'rifat-e Eghtesadi-e Islami, Vol.4. No.1, Spring & Summer 2012-13

محمد‌کاظم بکتاش*

چکيده

تبيين نقش ريسك و مخاطره در درآمد زايي يكي از مباحث مهم مالي و بانكداري اسلامي بانكداري اسلامي است. در اين مقاله با استفاده از روش كشفي شهيد صدر به بررسي اين سوال مي‌پردازيم كه آيا ريسك مي‌تواند منشاء استحقاق درآمد شود؟ در اين بررسي به دو فرضية «مشروعيت درآمد زائي ريسک و مخاطره» و «رابطه مستقيم بين ميزان ريسك پذيري با عايدي» از ديدگاه فقه اماميه مي‌پردازيم. يافته‌هاي مقاله نشان مي‌دهد كه مشروعيت درآمد زايي ريسك و مخاطره را مي‌توان از تحليل روبناهايي چون قاعده تابعيت خراج از ضمان، قاعده تابعيت منفعت از ضرر، قاعده عدم استحقاق سود از دارائي ضمانت نشده، قاعده تلازم بين منفعت و خسارت و همچنين ممنوعيت ربا استخراج كرد. همچنين اين روبنا‌ها بيانگر رابطه مثبت بين تغييرات ريسك و مخاطره با تغييرات عايدي از ديدگاه فقه اماميه مي‌باشد.
کليد واژه‌ها: ريسک، مخاطره، ضَمان، درآمد‌زائي، بازارهاي مالي، بانكداري اسلامي.
طبقه بندي: G32, D81

 


* كارشناسي ارشد اقتصاد مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني                                Nashrieh@qabas.net
دريافت: 16/4/1391 ـ پذيرش:29/7/1391
 

سال انتشار: 
4
شماره مجله: 
7
شماره صفحه: 
115

ساخت مالي متوازن ساختي مناسب براي نظام مالي كشور

، سال اول، شماره اول، بهار 1389، ص 49 ـ 82

محمود عيسوي*

چكيده

با توجه به رابطة ميان بخش واقعي و بخش مالي اقتصاد، يكي از مسائلي كه ذهن اقتصاددانان و متخصصان مالي را به خود مشغول كرده است، يافتن آن نوع ساخت مالي است كه كارآيي بيشتري را براي نظام اقتصادي در پي داشته باشد. در اغلب كشورهاي جهان از جمله كشورهاي توسعه يافته نظام مالي يا پاية بانكي و يا پاية بازار است. اما در عمل به تدريج اين تمايز از ميان رفته است و لذا گروهي بر اين باورند كه به جاي تمركز بر اين مسأله بايد به سيستم حقوقي و تنظيمات مالي برخاسته از آن توجه داشت. ما در نوشتار حاضر با استفاده از روش كتابخانه‌اي در پي اثبات اين فرضيه هستيم كه بر اساس آموزه­هاي اسلامي و تجربيات جهاني، تركيبي متوازن از ساخت­هاي مالي براي كشور مناسب است. ضمناً تلاش مي­كنيم تا با عنايت به ديدگاه خود در بارة پول و بازار آن و با لحاظ ماهيت عقود شرعي و با درس­آموزي از تجربة بانك­داري بدون رباي كشور الگويي را براي نظام مالي كشور ارائه دهيم تا شايد به اين وسيله از مشكلات موجود در نظام مالي كشور كاسته گردد.

كليد واژه‌ها: نظام مالي، بازارهاي مالي، نهادهاي مالي، ساخت مالي، تنظيمات و مقررات مالي، بانكداري و ماليه اسلامي.

سال انتشار: 
1
شماره مجله: 
1
شماره صفحه: 
49
همزمانی محتوا