فراتحليل روابط بين سازوکار‌هاي حاکميت شرکتي و عملکرد مالي در بانک‌هاي اسلامي

سال دوازدهم، شماره دوم، پياپي 24، بهار و تابستان 1400، ص 29 ـ 50

* محمدباقر شيرمهنجي / کارشناس‌ارشد اقتصاد اسلامي دانشگاه علامه طباطبائي    m_shirmehenji@atu.ac.ir
محمدجواد نوراحمدي / استاديار گروه اقتصاد نظري دانشگاه علامه طباطبائي     mjnourahmadi@atu.ac.ir‬
محمداسماعيل توسلي / دانشيار گروه اقتصاد اسلامي دانشگاه علامه طباطبائي     metavassoli@atu.ac.ir
دريافت: 1400/2/13 ـ پذيرش: 1400/6/20

روابط بين سازوکارهاي حاکميت شرکتي و عملکرد مالي بانک‌هاي اسلامي در تحقيقات تجربي قبلي، به طور گسترده مورد مطالعه قرار گرفته است. با اين حال، نتايج به‌طور عمده به‌دليل ناهمگني نمونه‌هاي مورداستفاده براي تحقيقات تجربي، متفاوت است. براي تبيين و نتيجه‌گيري از اين نتايج متفاوت، اين مقاله نتايج حاصل از فراتحليل مطالعات موجود، در مورد روابط بين پنج سازوکار حاکميت شرکتي (استقلال اعضاي هيئت‌مديره، تعداد اعضاي هيئت‌مديره، هيئت نظارت شرعي، دوگانگي نقش مدير و کميته حسابرسي) و عملکرد مالي بانک‌هاي اسلامي را ارائه مي‌دهد. بدين منظور، پس از بررسي محتوا و نتايج مطالعات منفرد براساس پروتکل فراتحليل، هفده مطالعه براي ورود به تحليل انتخاب و مطالعاتي که متناسب با پروتکل نبودند، يا اطلاعات آنها براي استخراج داده کافي نبود، حذف شدند. نتايج کمّي هفده مطالعه پس از استخراج و کدگذاري، براي ترکيب نتايج مورداستفاده قرار گرفتند. نتيجه ترکيب و برآيندگيري مطالعات نشان مي‌دهد که بانک‌هاي اسلامي در صورت داشتن 1) نسبت بيشتر مديران مستقل در هيئت‌مديره؛ 2) هيئت نظارت شرعي بزرگ‌تر؛ 3) اعضاي هيئت‌مديره بيشتر؛ 4) دوگانگي نقش مديرعامل؛ 5) و کميته حسابرسي، عملکرد مالي بهتري خواهند داشت.

کليدواژه‌ها: حاکميت شرکتي، عملکرد مالي، بانک‌هاي اسلامي، رويکرد فراتحليل.

طبقه‌بندي JEL: G34, L25, Z12.