درآمدي بر شاخص‌هاي اقتصاد مقاومتي

سال چهاردهم، شماره اول، پياپي 27، پاييز و زمستان 1401، ص 107 ـ 127

سيدمحمدکاظم رجائي/ استاد گروه اقتصاد مؤسسة آموزشي و پژوهشي امام خميني (ره)     rajaii@iki.ac.ir
دريافت: 06/01/1402 ـ پذيرش: 04/06/1402
اقتصاد مقاومتی و سیاست‌های آن الگویی عملی برای پیشرفت اقتصاد ایران ارائه می‌دهد. با اين وجود، هنوز شاخص‌های منسجمی از اقتصاد مقاومتی برای سنجش عملکرد واقعی اقتصاد کشور ارائه نشده است. در این مقاله، با استفاده از روش تحليلي به استخراج شاخص‌های اقتصاد مقاومتی پرداخته شده؛ شاخص‌های پیشنهادی در مقاله بر اساس مولفه‌های محوری اقتصاد مقاومتی، یعنی حرکت جهادي، دانش‌بنياني، مردمي‌سازي، درون‌زايي و عدالت‌محوري طراحی شده است. بر اساس نتایج تحقیق، هریک از مولفه‌های اقتصاد مقاومتی را می‌توان با مجموعه‌ای از شاخص‌ها مورد سنجش قرار داد. شاخص‌های پیشنهادی می‌تواند در برنامه‌های پیشرفت کشور استفاده و برای سنجش میزان تحقق سیاست‌های اقتصاد مقاومتی در این برنامه‌ها مورد استفاده قرار گیرد.
کليدواژه‌ها: اقتصاد مقاومتي، شاخص‌هاي اقتصاد مقاومتي، معيارهاي اقتصاد مقاومتي، دانش‌بنياني، مردم‌محوري، دورن‌زایي.
طبقه‌بندي C62, P4.:JEL