اثر تبعيض جنسيتي در بازار کار بر توليد ناخالص داخلي در اقتصاد ايران: مقايسة رويکرد اسلامي و غيراسلامي

عدم نمايش در فروشگاه:
نمايش در فروشگاه
پیوستاندازه
7.pdf863.78 کیلو بایت
 سال چهاردهم، شماره اول، پياپي 27، پاييز و زمستان 1401، ص129 ـ 150

مقالة پژوهشي
حسين صمصامي/ استاديار گروه اقتصاد دانشگاه شهيد بهشتي     h-Samsami@sbu.ac.ir
* حامد پيرپور/ دانشجوي دکتري اقتصاد پولي دانشگاه شهيد بهشتي      h_pirpour@sbu.ac.ir
نوشين رشتي‌محمد/ دانشجوي دکتري اقتصاد پولي دانشگاه شهيد بهشتي     nooshin.rashti@ut.ac.ir
دريافت: 20/02/1402 ـ پذيرش: 20/06/1402
چکيده
تبعيض مانع ورود گروهي به بازار کار و کاهش نيروي کار مي‌شود. براساس قوانين اسلام، کار خانگي زنان را بايد شغل حساب کرد و زنان متناسب با این فعاليت می‌توانند حق‌الزحمه دریافت کنند. انجام بهينة وظايف خانه‌داري توسط زنان متأهل باعث بهبود کارايي همسران در بازار کار مي‌شود. در این مقاله به بررسی اثر در نظر گرفتن زنان خانه‌دار متأهل به‌عنوان شاغل در محاسبات تولید ناخالص داخلی می‌پردازیم. در اين راستا، اثر تبعيض جنسيتي از طريق اين دو رويکرد بر توليد ناخالص داخلي (GDP) در ايران طي دورة فصلي 1389ـ1399 ارزيابي شده است. نتايج به‌دست‌آمده نشان مي‌دهند که رابطة منفي بين تبعيض جنسيتي و تولید ناخالص داخلی وجود دارد. در نظر گرفتن زنان خانه‌دار به‌عنوان شاغل باعث کاهش اين اثر منفي شده است؛ اگرچه اين کاهش چشمگير نبوده است؛ که دليل آن مي‌تواند کم‌توجهي افراد جامعه و مسئولان کشور به اين موضوع مهم باشد.
کليدواژه‌ها: تبعيض جنسيتي، بازار کار، زنان خانه‌دار.
طبقه‌بندي JEL: J21، J23، J71.

شماره صفحه: