تحليل ماهيت، آثار و چالش‌هاي اقتصادي و فقهي بيت‌کوين

سال دوازدهم، شماره دوم، پياپي 24، بهار و تابستان 1400، ص 231 ـ 250

محمدزمان رستمي/ استاديار دانشكده اقتصاد و مديريت دانشگاه قم    mzrostami1962@gmail.com
* محمدهادي رستمي/ دكتري فقه و حقوق خصوصي دانشگاه شهيدمطهري، عضو «مرکز وکلا، کارشناسان و مشاوران خانواده قوه قضائيه»    h.rostami123@yahoo.com
دريافت: 1400/1/20 ـ پذيرش: 1400/6/10

گسترش رمزارزها در ساليان اخير باعث بروز ابهاماتي در زمينه ماهيت وكاركردهاي آن شده است. در اين مقاله با استفاده از روش تحليلي به بررسي ماهيت رمزارز بيت‌كوين و كاركردهاي اقتصادي آن مي‌پردازيم. این مقاله در پاسخ به این سؤال که آیا ‌‌بیت‌کوین می‌تواند برای اقتصاد، مفید باشد، این فرضیه را مطرح می‌کند که رمزارزها سبب غیرشفاف‌سازی و اختلال در اقتصاد مي‌شوند. بنا به يافته‌هاي مقاله، رمزارزها برغم داشتن مزايايي همچون تسهیل امور مالی و كاستن از نظارت‌هاي محدودكننده بانك‌هاي مركزي، مي‌توانند باعث بروز مشكلات اقتصادي متعددي شوند. در اين زمينه، ‌بیت‌کوین به‌عنوان پرکاربردترین و با ارزش‌ترین رمز ارز، پولي موهوم، بدون اعتبار واقعی و نااطمینان است و هر لحظه می‌تواند اعتبار خود را از دست دهد و ضرر بسیاری بر دارندگان وارد سازد. انتشار و گسترش اين رمزارز با خلق پول، سفته‌بازی تورم‌زا و فعالیت‌های غیرقانونی همراه است. ازاين‌رو، رمزارز بيت‌كوين و ساير رمزارزها به نفع اقتصاد جامعه نبوده و سياست‌گذار مي‌بايد مانع از شكل‌گيري و گسترش آن شود.

کليدواژه‌ها: رمزارز، پول مجازی، ‌بیت‌کوین، استخراج ‌رمزارز، مالیت، اکل مال به باطل، ضرر، سفته‌بازی.
طبقه‌بندي JEL: C22, E41, E42, E51, K290, K230.