سيدرضا حسيني

warning: Creating default object from empty value in D:\WebSites\nashriyat.ir\modules\taxonomy\taxonomy.pages.inc on line 33.

تصميم‌گيري در شرايط نا‌اطميناني از منظر اقتصاد رفتاري و اقتصاد اسلامي

عدم نمايش در فروشگاه: 
نمايش در فروشگاه
 سال چهاردهم، شماره اول، پياپي 27، پاييز و زمستان 1401، ص 45 ـ 62

مقالة پژوهشي
سيدرضا حسيني/ استاديار اقتصاد پژوهشگاه حوزه و دانشگاه     srhoseini@rihu.ac.ir
* عباس يعقوب‌زاده مجرد/ دانشجوي دكتري اقتصاد پژوهشگاه حوزه و دانشگاه     yaghoobzadeh@rihu.ac.ir

شماره صفحه: 
45

الگوي مطلوب تخصيص درآمد خانواده با رويکرد اسلامي

عدم نمايش در فروشگاه: 
نمايش در فروشگاه

نصرالله اسدي / دانشجوی دکتری رشته قرآن و علوم (گرایش اقتصاد)، جامعه المصطفی العالمیه    nasrullahasadi@gmail.com
*سيدرضا حسيني / استادیار گروه، اقتصاد، پژوهشگاه حوزه و دانشگاه    srhoseini@rihu.ac.ir
چکیده

سال انتشار: 
1399
شماره صفحه: 
27

سياست‌هاي تأمين اجتماعي در چارچوب سياست‌گذاري اجتماعي با رويكرد اسلامي

عدم نمايش در فروشگاه: 
نمايش در فروشگاه

سال دهم، شماره دوم، پياپي 20، بهار و تابستان 1398

سيدرضا حسيني / استاديار پژوهشگاه حوزه و دانشگاه    srhoseini@rihu.ac.ir
مصطفي كاظمي نجف‌آبادي / استاديار پژوهشگاه حوزه و دانشگاه    mostafakazemi@rihu.ac.ir
دريافت: 25/10/1397 ـ پذيرش: 21/03/1398

چکيده
«سياست‌گذاري اجتماعي» به مجموعه اقداماتي گفته ‌‌‌مي‌شود که براي مقابله با مشکلات اجتماعي و يا دستيابي به رفاه و تأمين اجتماعي اتخاذ ‌‌‌مي‌گردد. بر اساس قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران، تمامي سياست‌گذاري‌ها از جمله سياست‌گذاري اجتماعي بايد در چارچوب موازين اسلامي صورت پذيرد. اين مقاله با استفاده از روش «تحليلي – توصيفي»، به دنبال ترسيم چارچوب کلي سياست‌گذاري اجتماعي و تطبيق آن بر حوزه رفاه و تأمين اجتماعي ‌‌مي‌باشد. بر اساس يافته‌هاي تحقيق، تحقق اهداف تأمين اجتماعي در اسلام مستلزم نقش‌آفريني هماهنگ بخش‌هاي خصوصي، خيريه و دولتي در کنار يکديگر است. در اين راستا، دولت به‌عنوان مسئول سياست‌گذاري اجتماعي در زمينه هر يک از اين سه بخش عمل ‌‌مي‌كند. سياست‌هاي تأمين اجتماعي در اسلام در تعيين غايات اجتماعي و همچنين نهادهاي تأثيرگذار رويكردي متفاوت نسبت به رويكرد تأمين اجتماعي متعارف دارد. تدابير دولت در زمينة تأمين اجتماعي صرفاً ناظر به پسماند سازوكار بازار نيست، بلکه از خود سازوكار بازار شروع ‌‌مي‌شود و به نهادهاي تکافل اجتماعي و دولت (وظايف خاص) ختم ‌‌مي‌گردد.
کليدواژه‌ها: تأمين اجتماعي، سياست‌گذاري‌ اجتماعي، نهادهاي خيريه، دولت اسلامي.
طبقه‌بندي JEL: H55, I38, P4.
 


سال انتشار: 
10
شماره مجله: 
20
شماره صفحه: 
29

سازوكارهاي تامين اجتماعي در رهيافت اسلامي

سال پنجم، شماره دوم، پياپي 10، بهار و تابستان 1393

سيدرضا حسيني / استاديار پژوهشگاه حوزه و دانشگاه               srhoseini@rihu.ac.ir

دريافت: 21/1/1393 ـ پذيرش: 31/5/1393

چكيده

تأمين اجتماعي، يكي از موضوعات كلان نظام‌هاي اقتصادي معاصر است. در اكثر كشورهاي پيشرفته، بين يك چهارم تا يك سوم توليد ناخالص ملي و بخش اعظم بودجه دولت به اين امر اختصاص دارد. با اين حال، الگوهاي رايج تأمين اجتماعي، كه عمدتا در بستر مباني مكتبي و شرايط تاريخي جوامع سرمايه‌داري شكل گرفته‌اند، با مشكلات فراواني از جمله در ناحيه تأمين منابع مالي مواجه گرديده‌اند. اين مقاله با روش تحليلي- توصيفي، به بررسي ويژگي‌هاي الگوي مطلوب تأمين اجتماعي اسلامي در مقايسه با الگوهاي تامين اجتماعي معاصر مي‌پردازد. بنا به فرضيه مقاله، تحقق اهداف تأمين اجتماعي در رهيافت اسلامي در درجه اول، در گرو عادلانه بودن نظام اقتصادي و پيشگيري از چالش‌هاي زمينه‌ساز دخالت سازمان تامين اجتماعي است. پس، مسئوليت موارد فعلي تحت پوشش نظام‌هاي تامين اجتماعي، علاوه بر دولت، شامل عموم مردم و خودِ فرد نيز مي‌شود. يافته‌هاي مقاله نشان مي‌دهد كه تأمين اجتماعي در رويكرد اسلامي، با استفاده از سازوكارهاي سه گانه «تدارك خصوصي»، «تكافل عمومي» و «تضامن دولتي»، صورت مي‌گيرد. موفقيت نظام تأمين اجتماعي و پايداري مالي آن، در گرو قرار گرفتن هر يك از آن سه در جايگاه خود و عملكرد مناسب آنها در ارتباط با يكديگر است.

كليدواژه‌ها: تامين اجتماعي، عدالت اجتماعي، اقتصاد اسلامي، رويكرد مقايسه‌اي.
طبقه بندي JEL: H55،D63، P4.

 

سال انتشار: 
5
شماره مجله: 
10
شماره صفحه: 
81

الگوي تأمين اجتماعي صدر اسلام و دلالت‌هاي آن براي الگوهاي نوين

سال سوم، شماره دوم، پياپي ششم، بهار و تابستان 1391، صفحه 5 ـ 28

Ma'rifat-e Eghtesadi-e Islami, Vol.3. No.2, Spring & Summer 2012

الياس نادران* / حسن‌آقا نظري** / سيدرضا حسيني***

چكيده

امروزه الگوهاي متعارف تأمين اجتماعي سرمايه‌داري با چالش‌هاي فراواني از جمله بحران‌هاي عميق مالي مواجه‌اند. بروز اين چالش‌ها، تدوين الگوي تأمين اجتماعي اسلامي را به ضرورتي اساسي تبديل نموده است. در اين تحقيق اين فرضيه را مطرح مي‌كنيم كه مي‌توان با به كارگيري روش تاريخي، الگوي تأمين اجتماعي صدر اسلام را كشف و پس از الغاء خصوصيات عصري آن، به الگوي مناسبي براي جوامع امروزي دست يافت. يافته‌هاي تحقيق كه به روش تحليل تاريخي انجام شده نشان مي‌دهد در صدر اسلام الگوي متمايز و موفقي از تأمين اجتماعي وجود داشته است. اين الگو متضمن ويژگي‌هاي برجسته‌اي چون: جامعه محوري (به جاي دولت محوري)، استحقاق گرايي(به جاي عام گرايي)، محله محوري(به جاي تمركزگرايي)، عدم دوگانگي كسورات ماليات و تأمين اجتماعي بوده است كه توجه به آنها در طراحي الگوهاي نوين تأمين اجتماعي به حل مشكلات موجود كمك خواهد كرد.

كليد واژه‌ها: تأمين اجتماعي، تكافل اجتماعي، صدر اسلام، عدالت اجتماعي، اقتصاد اسلامي

طبقه‌بندي JEL: P36، H5، I3.

سال انتشار: 
3
شماره مجله: 
6
شماره صفحه: 
5

تحليل كنز از ديدگاه فقه و اقتصاد

، سال اول، شماره اول، بهار 1389، ص 83 ـ 111

سيدرضا حسيني‌‌‌‌*

چكيده

كنز به عنوان يكي از مفاهيم محوري در ادبيات فقه اقتصادي كه در آيات 34و35سوره‌ي توبه وارد شده، مورد برداشت‌هاي گوناگوني از ناحيه‌ي مفسران، فقيهان و اقتصاددانان مسلمان قرار گرفته است. اين مقاله با استفاده از روش تحليلي فقهي ـ اقتصادي، ضمن بررسي برخي از مهمترين اين ديدگاه‌ها، در صدد ارايه تبييني قابل قبول از مفهوم كنز و تحليل برخي از آثار و كاركرد‌هاي اقتصادي آن است. فرضيه‌ي مقاله اين است كه آيات كنز بيانگر يك قاعده ي اساسي در جهت اصلاح انگيزه‌هاي حاكم بر رفتارهاي اقتصادي افراد در زمينه‌ي كسب مال و ثروت و جريان صحيح گردش پول (مال) و چگونگي تخصيص درآمد است. بر اساس اين حكم، رويكرد تكاثري به انباشت ثروت كه مستلزم اسراف، اتراف و بي‌توجهي به مصالح اجتماعي و نياز تهيدستان باشد،محكوم است . اسلام، خواهان قرار گرفتن ثروت و درآمد در جريان فعاليت‌هاي اقتصادي و در راه‌هاي مورد رضايت خداوند اعم از تأمين هزينه‌هاي شخصي و تأمين مصالح اجتماعي در (زمان حال) وسرمايه گذاري براي تأمين مصالح فردي و اجتماعي (آينده) است. تحليل آثار اين حكم برتقاضاي پول، سفته بازي در بازار‌هاي مالي، رفتار پس انداز و سرمايه‌گذاري افراد و برخي پديده‌هاي كلان اقتصادي،هدف ديگر اين مقاله است.

كليد واژه‌ها: كنز، ذخيره‌سازي، تكاثر، انفاق، سبيل‌الله، پس انداز، سفته بازي.

سال انتشار: 
1
شماره مجله: 
1
شماره صفحه: 
83
همزمانی محتوا